Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

«Бібліофест»: кращі бібліотечні інновації Рівненщини визначено!

IMG_2140.jpg
IMG_2156.jpg
IMG_2175.jpg

 кращі бібліотечні інновації Рівненщини визначено!25 вересня відбулося офіційне нагородження переможців четвертого обласного фестивалю-конкурсу інноваційного бібліотечного досвіду «Бібліофест».
Цього року кращі ініціативи бібліотек області представлені у номінаціях: «Моя унікальна аудиторія», «Бібліотека в житті громади», «Популяризація книги та читання» і спеціальному конкурсі бібліотечних есе «Мої мрії, мої дії: будуємо бібліотеку майбутнього».
Журі конкурсу представляли депутати місцевої влади, громадські діячі, журналісти, театрали, письменники, культурні діячі. Зокрема, роботи судили члени Рівненської обласної ради, громадської організації «Література.РВ» та «Лялькар», письменники Олександр Євтушок та Сергій Гридін, спеціалісти Рівненської обласної державної телерадіокомпанії.

Учасники мали можливість представити досвід своєї роботи через облаштування в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці експозиції, що ілюструвала суть проекту. Бібліотекарі демонстрували фотографії своїх користувачів, які стали учасниками бібліотечних ініціатив, розповідали про налагоджені партнерства з місцевою громадою та бізнесом, представляли презентації та відеозаписи. На стелажах, присвячених краєзнавчим проектам, можна було познайомитися з особливими ремеслами населених пунктів Рівненської області, скуштувати страв поліської кухні та подивитися на витвори народних умільців.

У категорії «Популяризація книги і читання» перемогу здобула «БібліоВідеоСтудія» Центральної районної бібліотеки для дітей Березнівщини, Автор: Наталія Щур. Студія організовує дитячі майстер-класи з виготовлення фото та відео. Завдяки залученні дітей до творчого процесу вдалося створити низку роликів про творчість українських та зарубіжних письменників, заодно, залучаючи молодь до читання.

Найкращими в категорії «Моя унікальна аудиторія» було визнано фахівців Острозької районної бібліотеки, які втілюють в районі ідею пересувного кінотеатру та літньої бібліотечної програми під назвами «Кіно на колесах» і «КіноНаВухахСтояння». Автор досвіду: Ірина Федорчук. Бібліотекарі влітку показують дітям фільми, мультики. Щотижня виїздять у сільські бібліотеки з ноутбуком проектором та екраном та організовують масові кінопокази для дітей. Особлива увага приділяється соціальному компоненту проекту – акцент робиться на залучення дітей з малозабезпечених сімей, організації для них корисного та змістовного дозвілля. Дітям показують не тільки кіно, у яскравих декораціях, а й знайомлять зі знаменитостями краю, організовують вікторини, караоке.

В напрямку «Бібліотека в житті громади» кращим виявився досвід Немовицької публічно-шкільної бібліотеки Сарненського району «Сучасна бібліотека – активна громада». Автор проекту Любов Жук розповідає, що її сільська бібліотека справжній пульс громади. Завдяки сучасному технічному обладнанню та безкоштовному інтернету місцеві мешканці можуть тут вирішити свої побутові проблеми: оплатити комунальні послуги, купувати товари і замовляти послуги, спілкуватися з друзями, що за кордоном. В бібліотеці завжди повно дітей, які приходять «на безкоштовний Wi-Fi». Заходять сюди і люди старшого віку- щоб відвідати курси комп’ютерної грамотності.

Окремо відбувалося оцінювання фіналістів конкурсу бібліотечних есе. Серед номінантів на перемогу, за підсумками голосування користувачів у соціальних мережах («ВК», «ФБ»), до фіналу ввійшли: Никончук Юлія, Середня Ольга та Легка Ольга. Слід відмітити, що в інтернеті за роботи молодих бібліотекарів (конкурс проводився серед спеціалістів віком до 35 років) проголосувало 1770 людей.

Учасники Бібліофесту мали можливість взяти участь у тренінгах, які організовували спеціалісти обласної бібліотеки та український Супербібліотекар Лариса Лаптєва. На заняттях можна було довідатися про роботу бібліотеки з медіа, навчитися створювати подкасти і буктрейлери, дізнатися де сільській бібліотеці шукати партнерів, окремо для директорів біблілотек області проводилося обговорення «Як подолати виклики, що стоять перед бібліотеками?».

Бібліофест традиційно проводиться на передодні Всеукраїнського дня бібліотек, який відмічають 30 вересня. Він спрямований на виявлення ефективних форм бібліотечного досвіду для залучення читацьких груп в бібліотеку, творчих ініціатив бібліотечних спеціалістів Рівненської області.
Конкурс започатковано у 2011 за ініціативи Рівненського обласного відділення Української бібліотечної асоціації, Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, Рівненської обласної бібліотеки для дітей, Рівненської обласної бібліотеки для молоді, управління культури Рівненської обласної державної адміністрації та Рівненської обласної організації профспілок працівників культури.