Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Семінар “Надання послуг людям з обмеженими фізичними можливостями у публічних бібліотеках”, м. Рівне, 16-18 березня, 2010

16-18 березня 2010 р. в м. Рівне відбувся семінар “Надання послуг людям з обмеженими фізичними можливостями у публічних бібліотеках”.  В його відкритті взяли участь перший заступник голови Рівненської обладміністрації п.С. Павлюк і радник з питань преси, освіти та культури Посольства США в України К.Фітцджеральд.
Семінар розпочався із колективного пошуку відповідей на питання: “Чого бракує бібліотекам в Україні для налагодження якісного обслуговування людей з особливими потребами?” Щоби отримати відповіді на це запитання, під час семінару учасники мали змогу послухати презентації з таких тем: 
- Організація доступу до інформації: відповідальність і функції бібліотек в еру електронних комунікацій (В.Пашкова, В.Ярощук).
- Інформаційно-освітній простір для людей з особливими потребами в бібліотеці (В. Ярощук, О. Сисюк ).
- Творчість та інтернет-технології в життєдіяльності людей з особливими потребами.
- Досвід бібліотек Рівненщини  з організації обслуговування громадян з особливими потребами (Р.Щербан, Л.Слесаренко, О.Бояр)
- Мова жестів як засіб комунікації в процесі бібліотечного обслуговування.
- Проект LEAP Посольства США в Україні та проблеми удосконалення обслуговування людей з особливими потребами (В.Пашкова, О.Трачук, О.Любинецька).
- Публічна бібліотека: від безбар’єрності до веб-доступності.

Під час семінару своїм досвідом поділилися:  колега з Польщі (п. Марущак Е., співробітниця Воєводської публічної бібліотеки м. Ольштин), директор (Ю.Вишняков) та співробітники (Гордійко О.) Централізованої спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. Островського, м. Київ, співробітник центру для людей з особливими потребами  Херсонської ОУНБ ім. Гончара Н. Мірошніченко, бібліотекарі та представники спеціалізованої школи-інтернату та громадської організації м. Острог.
Дуже цінним в роботі семінару було практичне ознайомлення із спеціальним програмним забезпеченням для незрячих та слабозорих людей “Jaws”, “Open Book”, “Magic”, що встановлене в центрі “Інтернет-Окуляр”, який було відкрито у Рівненській державній обласній бібліотеці за програмою LEAP (Інтернет для читачів публічних бібліотек) у 2006 році.
Під час семінару відбулася також презентація “Технології Веб 2.0 на допомогу бібліотекарю: книжки нового формату, подкасти” (О.Трачук) , були розглянуті можливості практичної реалізації цих технологій в роботі бібліотеки задля покращення обслуговування людей з особливими потребами. Тема “Складання заявок на отримання грантів” (О.Любинецька) також викликала жвавий інтерес у слухачів.
 В кінці семінару учасники сформулювали основні висновки, ідеї, думки щодо перспектив розширення послуг для людей з особливими потребами в публічній бібліотеці. В результаті з’явився список з 60 пунктів конкретних кроків, які учасники семінару збираються запровадити в своїх бібліотеках після повернення з семінару. Ось, декілька з цих пунктів:
- створити секцію УБА з питань обслуговування людей з особливими потребами;
- розробити проект стратегії та програми покращання бібліотечного обслуговування людей з особливими потребами;
- створити комп’ютеризоване місце для людей з обмеженими можливостями;
- адаптувати веб-сайт бібліотеки так, щоб він був доступним для людей з обмеженнями зору;
- налагодити роботу з місцевими УТОГ та УТОС;- замовити книги шрифтом Брайля;
- поповнити фонд аудіокниг;
- зацікавити працівників бібліотеки у важливості роботи з людьми з особливими потребами;
- використовувати нові технології веб 2.0 (створювати подкасти, блоги тощо);
- підготувати матеріали про семінар та обслуговування неповноспроможних і запропонувати їх місцевим ЗМІ.

 Фото з семінару можна подивитися в групі проекту LEAP в соціальній мережі “В контакті”, а також додати свої світлини до альбомів.
 Семінар  було організовано  Рівненською обласною універсальною науковою бібліотекою спільно із Рівненським регіональним осередком Української бібліотечної асоціації та Центром інформаційних ресурсів Посольства США в Україні.

Інформація з блогу  "Творчість та інновації в українських бібліотеках"
 http://libinnovate.wordpress.com/

Дивіться також звіт про семінар на блозі "Библиотека без барьеров" http://om222.blogspot.com/2010/03/blog-post_4831.html