Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

В Україні обрахували інвестиційну цінність бібліотек

<p><img hspace="6" alt="В Україні обрахували інвестиційну цінність бібліотек" vspace="6" align="left" width="250" height="188" src="/sites/default/files/images/in1.jpg" />Нещодавно у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся круглий стіл &quot;Бібліотека - розумні інвестиції&quot;. Під час обговорення бібліотекарі, науковці та представники місцевого самоврядування спробували визначити соціально-економічну цінність бібліотек. Захід ініціювало Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації.</p>Нещодавно у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся круглий стіл "Бібліотека - розумні інвестиції". Під час обговорення бібліотекарі, науковці та представники місцевого самоврядування спробували визначити соціально-економічну цінність бібліотек. Захід ініціювало Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації.

 
У круглому столі взяли участь автори книги "Розумні інвестиції. Соціально-економічна цінність бібліотек" - Тетяна Любива та Юлія Ткачук, фахівці Програми "Бібліоміст". В книзі, авторки пропонують застосовувати індекс повернення інвестицій («return on investment», або скорочено – «ROI») для обрахування вигідності інвестування грошей у сучасні послуги бібліотек. Згідно дослідження "Бібліомоста", викладеного в книзі, нові бібліотечні сервіси: такі, як курси ІТ-грамотності, розмовні клуби іноземних мов, заняття у фотовідеостудіях мають додатний індекс повернення інвестицій та приносять від 200-та до більш, ніж тисячі відсотків грошової вигоди для місцевих громад, що проявляється у економії коштів громадян завдяки безкоштовним бібліотечним послугам. Методика обрахування економічної цінності бібліотек, через визначення індексу повернення інвестицій  - це простий інструмент, який наочно демонструє очевидні переваги вкладення коштів місцевих громад у бібліотеки.
Тетяна Любива, кандидат соціологічних наук, співавтор видання про соціально-економічну цінність бібліотек
Тетяна Любива, кандидат соціологічних наук, співавтор видання про соціально-економічну цінність бібліотек
Учасників круглого столу познайомили з формулою та методикою визначення індексу (більше про них можна дізнатися з книги, розміщеної за посиланням, наведеним у попередньому абзаці). В ході обговорення з'ясувалося, що Рівненська обласна бібліотека для молоді уже використала цю формулу, щоб визначити економічну вигоду своїх найпопулярніших послуг. Спеціалісти бібліотеки отримали позитивні результати: від 200 до 400 відсотків повернення інвестицій.
Присутні на заході Світлана Левицька, голова постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, культури і духовності та Галина Юрчик, кандидат економічних наук зазначили однак, що індекс дає можливість обрахувати миттєву, короткострокову вигоду від бібліотечних послуг, ажніяк при цьому не даючи відповіді на питання як здобуті в бібліотеці знання чи вміння вплинуть на долю громади і користувачів бібліотеки за кілька місяців чи років.
Тобто, окрім економічної виправданості існування бібліотек, (попри те, що вони не отримують прямого прибутку) заклади мають ще й соціальну цінність, що полягає у підвищенні рівня освіченості громадян та їх інформаційної свободи.
Світлана Олексіївна також згадала про можливість обрахування індексу для рівненських бібліотек. Залучити до цієї роботи, на її думку, можна студентів рівненських вишів, які вивчають економіку.
Степан Павлюк, заступник голови Рівненської обласної ради, який на заході представляв органи місцевого самоврядування, відмітив цінність видання "Бібліомоста" та тієї роботи, яку здійснили бібліотекарі. Він запевнив, що органи влади не залишать її без уваги.
Заступник голови Рівненської обласної ради Степан Павлюк
Заступник голови Рівненської обласної ради Степан Павлюк
В свою чергу, Валентина Ярощук, голова Президії Рівненського обласного відділення УБА висловила сподівання, що практика організації подібних круглих столів та обговорень пошириться Рівненщиною, а згодом і Україною, що дасть можливість громадам краще зрозуміти необхідність функціонування розгалуженої мережі бібліотек.