Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Засідання секції „Бібліотечні послуги людям з обмеженими фізичними можливостями” відбулося 12 травня у м. Львові під час семінару бібліотечних працівників на тему „Бібліотека і громада. Інноваційні послуги

IMG_20140512_164613.jpg

Засідання секції „Бібліотечні послуги людям з обмеженими фізичними можливостями” відбулося 12 травня у м. Львові під час семінару бібліотечних працівників на тему „Бібліотека і громада. Інноваційні послугиЗасідання секції „Бібліотечні послуги людям з обмеженими фізичними можливостями” відбулося 12 травня у м. Львові під час семінару бібліотечних працівників на тему „Бібліотека і громада. Інноваційні послуги. Обслуговування слабозорих і сліпих. Використаня соціальних медіа”, який проходив за підтримки Посольства США в Україні в рамках реалізації проекту LEAP.    ( http://libr.rv.ua/ua/news/2171/)
Учасниками засідання були працівники обласних, районних та міських бібліотек України – всього 29 чоловік.
На секції розглядалось питання необхідності ознайомлення широкого кола професіоналів із Заявою Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), до якої долучилась УБА (Рішення Президії УБА від 5.09.2013 р.) з метою підтримки міжнародного договору щодо забезпечення рівного доступу до інформації, знань, читання і культурного життя людям з обмеженнями. Договір стосується людей, неспроможних читати друкований текст: слабозорих, хворих на дислексію, сліпих.
В. С. Пашкова ознайомила з проблемою учасників, які підтримали питання поширення і роз’яснення цієї інформації серед фахівців та партнерів бібліотек.
Голова секції Ярощук В. П. представила для обговорення тему необхідності доповнення Державного класифікатора соціальних стандартів і нормативів (затверджених Міністерством праці та соціальної політики України від 17.06.2002 р. № 293), зокрема переліку безкоштовних послуг користувачам бібліотек. Зважаючи на впровадження ІКТ в практику бібліотек, було запропоновано доповнити „Державний класифікатор...” послугою для користувачів бібліотек з вадами зору з отримання документів на спеціальних носіях. Було розглянуто технологію надання, обсяг та показники якості послуги у бібліотеці. Учасники доручили голові секції узагальнити звернення до Президії УБА.
Бібліотечні спеціалісти – учасники семінару в ході семінару підняли дуже важливі питання, без вирішення яких на рівні держави є неможливим якісне надання послуг людям з вадами зору, і не тільки в бібліотечній галузі. Так надання доступу незрячим людям до електронного урядування, інших документів українською мовою є нездійсненим, оскільки в Україні відсутній україномовний синтезатор для читання текстів.
Друга велика необхідність – це впровадження і використання у бібліотеках плеєрів, які працюють у форматі ДЕЙЗІ.
Сьогодні Україна не є членом концерну ДЕЙЗІ, у той час, коли цей формат набув широкого поширення і застосування, в т. ч. й у веб-дизайні. Весь подальший розвиток надання послуг формування аудіоресурсу є практично неможливим без застосування цього формату.
Учасники секції вважають за необхідність лобіювати інтереси користувачів з вищевикладених питань.
19 учасників семінару погодились брати активну участь у роботі секції УБА.
На секції були присутні члени Президії УБА В. Пашкова, Л. Лугова, В. Ярощук.