Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Знайомтесь – бібліотечний досвід

Обласний фестиваль-конкурс бібліотечних ініціатив «Бібліотфест»Цьогоріч вперше на Рівненщині відбувся конкурс бібліотечних ініціатив (проектів), який був підтриманий Рівненським обласним відділення УБА.

Нагадаємо, що переможцями конкурсу стали:
-               Проект «Сварицевичі ХХ ст.», автор Корейчук О.Ф., публічно-шкільна бібліотека с. Сварицевичі Дубровицької Централізованої системи публічно-шкільних бібліотек.
-                Проект «Візуалізуй бібліотеку: фото-відео-крос», автор Семенюк Р.П., Міська публічна бібліотека м. Кузнецовськ.
-                Проект «Острожчина без туберкульозу», автор Федорчук І. В., Центральна районна бібліотека м. Острог.
Впродовж двох місяців бібліотекарі, отримавши фінансову підтримку від Рівненського обласного відділення УБА, мали можливість ефективно втілювати в практику діяльності інноваційні форми роботи, нові бібліотечні послуги корисні громаді, розвивати нові партнерства з недержавними організаціями, навчальними закладами, галузевими структурами місцевих адміністрацій тощо.
Результатами реалізації творчих ініціатив учасників конкурсу стали:
Сварицевичська сільська бібліотека у партнерстві з школою, волонтерами та громадою створила унікальний краєзнавчий ресурс «Врятувати від забуття», «Сварицевичі ХХ століття». В ході роботи над проектом здійснювалася кропітка пошукова робота, були виявлені маловідомі історичні факти про село, здійснено запис живих свідків подій. Зібраний матеріал був оцифрований та нині доступний як в бібліотеці, так і на її веб-ресурсах та став підґрунтям для подальших вивчень історії краю. Бібліотекою були організовані просвітницькі заходи, які сприяли патріотичному вихованню учнівської молоді, популяризації історико-культурної спадщини с.Сварицевичі. Завдяки проекту бібліотека зміцнила співпрацю з громадськістю села, керівниками гуртків Сварицевицького навчального-виховного комплексу, які і надалі сприятимуть краєзнавчій роботі. У подальшому планується робота над міні-проектом «Реліквії моєї родини». Здійснення проекту дозволило збільшити відвідування та користування сучасними послугами книгозбірні. Зріс імідж бібліотеки як історико-культурного центру с.Сварицевичі.
Острозька центральна районна бібліотека успішно провела просвітницьку кампанію «Острожчина без туберкульозу». ЇЇ початку передувала інформаційна робота: підготовлено та розміщено оголошення про проведення акції в газеті «Життя і слово», на веб-сайті Острозької ЦРБ та в соціальних мережах. Виготовлено агітаційні листівки, інформаційні буклети, що розповсюджувались через діяльність інформаційної палатки, яка діяла в центрі міста, розміщено соціальну рекламу протитуберкульозного спрямування на сіті-лайті м. Острога, що сприяло інформаційному забезпеченню проекту. Знання про небезпеку та профілактику туберкульозу поширювались за допомогою діяльності пересувної   інформаційної книжкової виставки по бібліотеках району «Зупинимо туберкульоз разом!». Приверненню уваги до проблеми захворювання на туберкульоз сприяло створення агітаційного відеоролика «Зупинись! Туберкульоз!», який просувався    через соціальні мережі, YouTube, офіційну веб-сторінку Острозької ЦРБ .
Використовуючи платформу «Однокласники»,   було створено    інформаційний Інтернет – майданчик «Ми – за здоровий спосіб життя». Це група, що об’єднала людей, яким небайдуже власне здоров’я, а це: мешканці району, користувачі бібліотеки, представники органів місцевої та районної влади,   журналісти місцевої преси, книгозбірні України, де   висвітлюється перебіг подій проекту, корисний матеріал з питань небезпеки туберкульозу та шляхів уникнення даного захворювання.     
Проведено цикл просвітницьких заходів: тренінг «Ми за здоровий спосіб життя!», зустрічі-бесіди із лікарем-фтизіатром про профілактику туберкульозу, години здоров’я «Туберкульоз: джерело зараження, шляхи передачі» з учнями місцевих шкіл, людьми похилого віку. На базі бібліотеки діяв пункт «Консультація спеціаліста» – онлайн - допомога через програму Skype. На питання громади району відповідала терапевт Л. Маєвська. В рамках акції проходив конкурс творчих робіт (малюнків, стіннівок, колажів) «Здоровим бути – здорово!», в якому взяли участь близько 45 учнів шкіл району та міста. Популяризація здорового способу життя та привернення уваги до інформаційної акції здійснювалась шляхом розміщення найкращих дитячих малюнків в міжміському громадському транспорті за маршрутом: Острог – Новомалин. 
Привернення уваги до проекту забезпечила діяльність ІНФАмобіля (автомобіль, на якому розміщено    листівки протитуберкульозного напрямку та із спонуканням до здорового способу життя), що їздив вулицями міста, тим самим інформуючи місцеву громаду про діяльність акції та наголошуючи на небезпеці захворювання на туберкульоз. 
На завершення проекту було проведено анкетування та інтерв’ювання мешканців міста та району, в якому взяло участь 300 осіб. Встановлено, що рівень знань острожна щодо профілактики та лікування туберкульозу підвищився, особливо серед школярів та молоді.
Проведено круглий стіл за участю представників органів влади, лікарів, місцевих ЗМІ, вчителів, де були підведені підсумки діяльності акції.
Досвід проведення інформаційно-просвітницької акції «Острожчина без туберкульозу» було представлено колегам із різних куточків України, що стали учасниками    навчальної поїздки до бібліотек Рівненщини у червні 2014 року.
Кузнецовська міська публічна бібліотека спрямувала свою діяльність на створення відео ресурсів та друкованої продукції про сучасні послуги бібліотеки для учнівської молоді, службовців, безробітних, пенсіонерів, людей похилого віку.
В рамках проекту були виготовлені відеоролики «Послуга бібліотеки», «Повідомлення для користувача», «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування» та фотоколажі про послуги міської бібліотеки, які поширювалися у публічних місцях Кузнецовська та популяризувалися через веб-сайти  бібліотеки, сайт 34400.net: Кузнецовськ: новини без цензури , соціальні мережі.
Проведена робота була спрямована на залучення нових користувачів та підтримку мотивації відвідування книгозбірні її постійними читачами.
В майбутньому планується створення друкованої продукції та нових відеороликів, які будуть поширюватися в ході загальноміських заходів, на міській педагогічній конференції, сесіях міської ради, в соцмережах та транслюватимуться по місцевому телебаченні.
Відеосюжети: Створено «Школу комп’ютерної грамотності»
«Повідомлення для користувача»
«Повідомлення для читача»
 «У бібліотеці відкрито точку WI-FI», інші.