Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Професійний візит бібліотекарів області до м. Люблін

З 31 липня по 2 серпня 2018 року відбулася закордонна професійна поїздка, яку організувала Громадська організація «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації» та забезпечила фінансову підтримку професійного візиту.

Учасниками поїздки стали 37 бібліотекарів, які працюють в сільських, міських, обласних бібліотеках регіону, закладах культури об’єднаних територіальних громад, зокрема Березнівщини, Гощанщини, Костопільщини, Дубенщини, Рокитнівщини, Сарненщини, Клеваня та Рівного.

Впродовж трьох днів бібліотекарів Рівненщини мали можливість відвідувати історичні та культурні місця Любліна, спілкуватися з польськими колегами про книги, читачів та бібліотеки і насолоджуватися неповторною атмосферою Старого Міста, теплотою та доброзичливістю містян.

Вибір Любліна, як міста для професійного відвідування, став не випадковим, адже Люблін – місто-побратим Рівного і вже п’ять років міста пов’язують дружні зв’язки та співпраця у різних секторах економіки.

В рамках програми перебування учасникам були запропоновані:

День перший: оглядова екскурсія Старим Містом у супроводі неповторного гіда – пані Анжеліки, яка продемонструвала сакральні об’єкти, історичні та культурні місця Любліна, розповіла легенди та неймовірні факти, історії з життя міста та його жителів. Учасники делегації скористалися послугами інформаційно-туристичного центру Любліна та отримали промоційні матеріали про місто, карти для кращого орієнтування, придбали сувеніри.

День другий: відвідування культурних та історичних місць пам'яті, зокрема так звані «українські місця» в Любліні – пам'ятник жертвам Голодомору в Україні, кладовище (квартал солдатів УНР) на вулиці Липовій, сквер ім. Тараса Шевченка. Відбулося вшанування пам’яті загиблих під час відвідування Державного музею у Майданеку.

Продовженням культурної програми стало знайомство з бібліотечними філіями Міської публічної бібліотеки ім. Ієроніма Лопацінського, а саме бібліотекою-філією № 32 – «Медіатеки» на вул. Шасерув, 13; бібліотекою-філією № 38 району Ботаніка на вул. Реляксова, 25 та бібліотекою на вул. Широка (відкрита у червні ц. р., бюджет реконструкції – 17 млн злотих). У Любліні з населенням понад 350 тис. осіб діє 40 міських бібліотек, які здійснюють різноманітну культурно-освітню діяльність.

Відвідані міські філії вразили сучасними інтер’єрами, цікавими дизайнерськими рішеннями, зонуванням простору для дітей, молоді, дорослих, креативним молодим персоналом. Усі послуги для громади безкоштовні і формуються відповідно до потреб жителів. Діє єдиний читацький квиток для бібліотек міста, стягується певна плата за додаткові послуги, такі як друк документів, сканування, копіювання. Найпопулярніші послуги серед молодіжної аудиторії – ігри в бібліотеці, доступ до інтернет, перегляд фільмів та прослуховування музики.

Бібліотечні фонди представлені найновішими виданнями, які є в асортименті книгарень міста.

Члени делегації відвідали Літературний музей ім. Юзефа Чеховича. Оглянули експозиції про життя і творчість польського поета. Дізналися більше про літераторів, які входили до складу поетичної групи «Волинь», задоволені неймовірним знайомством з доктором Анною Мазурек, яка розповіла про дослідження цієї тематики, видання книг представників поетичної групи.

День третій: знайомство з діяльністю Воєводської публічної бібліотеки ім. Ієроніма Лопацінського по вул. Нарутовича. Відбулася ознайомча екскурсія відділами бібліотеки, розкрито сучасний стан розвитку бібліотечної справи воєводства, продемонстровані новітні підходи до формування бібліографічних ресурсів та баз даних. Бібліотека має відділ книжкових колекцій, де зберігаються рідкісні видання, стародруки, карти, світлини, театральні афіші, марки, екслібриси та інші цінні документи, наприклад документи суспільного життя громадян. Влада Люблінського воєводства турбується про поповнення унікальних зібрань бібліотеки та фінансує придбання документів, в т.ч. через аукціони. Частина видань надходить від приватних дарунків.

Бібліотека оновлюється, нині там йде ремонт (щиро раді за колег), незабаром буде замінено парк комп’ютерного обладнання, програмного забезпечення.

Бібліотеки Любліна активні у своїй діяльності, розвивають цікаві партнерства через локальні та міжнародні проекти, гармонійно поєднують у своїй діяльності традиції зберігання книг, місцевої історії та інноваційних підходів до їх популяризації та надання доступу до них.

Професійний візит до Любліна став яскравим свідченням культурної професійної солідарності Рівного та Любліна у напрямку міжнародної співпраці, збереженню культурної та історичної пам’яті регіонів та розвитку нових суспільно-корисних ініціатив.

Висловлюємо щиру подяку мерії Любліна за теплий прийом української делегації, можливість відвідати та познайомитися з культурним життям та діяльністю бібліотек міста.

Щиросердно вдячні за активну участь у підготовці професійної поїздки та програми перебування бібліотекарів з Рівненщини у Любліні Юзефу Гусажу – представнику уряду м. Люблін, Петру Токарчуку – директору Міської публічної бібліотеки ім. Ієроніма Лопацінського, Ренаті Філіпяк – заступнику директора, а також дирекції Воєводської публічної бібліотеки ім. Ієроніма Лопацінського у Любліні.

ФОТОЗВІТ (фото Ірини Федорчук, Людмили Лавор, Наталії Волян)