Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

«Молоді – для молодих»: підсумки обласного туру Всеукраїнського конкурсу бібліотечних проектів

Людмили Огребчук бібліотекарь юнацького відділу міської публічної бібліотеки м. КузнецовськаЗавершився обласний тур Всеукраїнського конкурсу бібліотечних проектів «Молоді − для молодих», який цього року проходив на Рівненщині з травня по липень. В конкурсі прийняли участь молоді бібліотекарі з 10 районів Рівненщини,  а також з міст Кузнецовська та Дубна. Всього до Рівненської обласної бібліотеки для юнацтва, яка виступила регіональним координатором конкурсу, надійшло 19 робіт в основному патріотичної, екологічної, духовно-моральної тематики, з питань утвердження здорового способу життя та популяризації читання серед молоді. П’ять найкращих робіт з точки зору креативності та практичної значущості на розсуд жури конкурсу заслужили право отримати почесні грамоти та подарунки, а три проекти були відібрані для участі у ІІ-му етапі конкурсу і відправлені у місто Київ.
Перше місце в номінації «Бібліотека. Читання. Молодь» конкурсу бібліотечних проектів отримала робота Людмили Огребчук, бібліотекаря юнацького відділу міської публічної бібліотеки м. Кузнецовська піз назвою «Читання, як фактор соціального успіху». Проект буквально рясніє різноманітними інноваційними ідеями. Від створення «агітаційного маршрутного таксі» до організації «літньої тераси» для читання. А ще − «висадка» бібліотечного десанту на території підприємств, закладів, організацій м. Кузнецовська із залученням волонтерів, практичні заходи щодо підтримки суспільного руху «буккросинг», а також інша різноманітна підтримка мотивації до читання молодих любителів книги. В якості додатків до проекту було створено бібліографічні відео-перегляди. Цей проект отримав путівку до Києва.
Друге місце посіли одразу два проекти і теж отримали путівки до Києва. В номінації «Патріотичне виховання молодої особистості»  проект «Маленька подорож  поліським селом у супроводі лелек…» бібліотекаря Берестівської ПШБ Дубровицької ЦСПШБ Наталії Твердун мав за мету показати туристичну привабливість та  неповторність свого села, тобто те, що відрізняє його від інших, тим самим допомагаючи елементами народознавчого характеру формувати у підростаючого покоління громадянина-українця, пробуджуючи пізнавальні інтереси до історії свого народу.
Інша робота в номінації «Молодь за чисту планету» під назвою «У долі природи – наша доля» мала  за мету створити  зону  відпочинку  на  базі  ставка  та  джерела  с. Перемилівка, що на Млинівщині, а також  привернути  увагу  громади  до  екологічних  проблем  села,  сприяти  формуванню  у  молоді  комплексної  системи  знань  з  екології. Під час реалізації проекту планується зокрема створити молодіжну екологічну агітбригаду «За чисті джерела», встановити гранітну дошку «Джерело охороняється законом», випустити різноманітну інформаційно-рекламну продукцію, а також  відеофільм «Екологічна стежка Перемилівки». Авторка проекту – завідувачка Перемилівською ПШБ Млинівської ЦСПШБ Людмила Хмілевська.
Крім того ще два проекти жури відзначило додатково, як  претендентів на нагородження в рамках проведеного обласного туру за значну підготовчу роботу над реалізацією запропонованих проектів. Це проект «Долі обпалені війною» Оксани Томко (Шкільний відділ №3 Дубровицької ЦСПШБ), номінація «Патріотичне виховання молодої особистості». Метою проекту стало прагнення сформувати у молоді навички дослідницької роботи, результатами якої в подальшому зможуть скористатися інші покоління. В результаті було зібрано 14 матеріалів про ветеранів Великої Вітчизняної війни, які проживають на території м. Дубровиця. 
Ще один екологічний проект «Ми за чисте довкілля», який розробив шкільний відділ №5 Костопільської  ЦСПШБ в особі Лілії Лісовської, спрямований не тільки на формування екологічної грамотності молоді за допомогою впровадження інноваційних форм роботи, але й на створення системи довідково-бібліографічного обслуговування та власного інформаційного ресурсу з питань охорони навколишнього середовища.
Всіх, хто прийняв участь у написанні проектів, журі обласного етапу конкурсу нагородило цінними подарунками та пам’ятними відзнаками.


Сергій Кравченко,
Рівненська державна обласна
бібліотека для юнацтва