Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Відбулася рада при директорі з обслуговування користувачів з інвалідністю та похилого віку

Упродовж останніх років у суспільстві відбулися позитивні зміни у ставленні до людей з інвалідністю. Поступово включення осіб з інвалідністю в активне суспільне життя набуває поширення. Згідно статистичних даних третину відвідувачів Рівненської ОУНБ становлять користувачі з інвалідністю та поважного віку.

Під час обговорення учасники наради відмітили важливість обслуговування цієї групи користувачів. Зауважили, що впродовж останніх трьох років збільшилася кількість інклюзивних заходів організованих і проведених в бібліотеці: адаптовані вистави з тифлокоментарем та жестовою мовою, організовано інклюзивну літературну студію «Дивосвіт».

Бібліотекарі продовжують активно формувати адаптовані ресурси, які доступні віддаленим користувачам: аудіокниги рівненських авторів, записані в бібліотеці, подкасти з питань екології, мистецтва, здоров’я, історії краю. У бібліотеці постійно організовуються і проводяться творчі вечори, презентації, зустрічі з рівненськими письменниками, поетами, художниками, артистами, приурочені до Дня білої тростини, Міжнародного Дня людей з інвалідністю, Міжнародного Дня боротьби за права осіб з інвалідністю, «Свято для бабусь» та ін. Здійснюється індивідуальне та групове навчання користувачів з інвалідністю та поважного віку. На початку вересня організовано навчання бібліотекарів міста з «Експрес-курсу вивчення української жестової мови».

Однак, у роботі з обслуговування осіб з інвалідністю та людей старшого віку є ряд невирішених питань та недоліків. Відсутні відповідні умови доступу особам з інвалідністю у приміщення бібліотеки. У самому приміщенні вони також відсутні (пандус, підйомний ліфт, туалет тощо). Під час організації та проведення заходів з особами з інвалідністю та людьми старшого віку потрібно дотримуватися системності, координації та регулярності. Постійно вивчати індивідуальні потреби та інтереси осіб з інвалідністю та залучати їх до загальних масових заходів книгозбірні.