Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Результати другого раунду проекту «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування»

Результати другого раунду проекту «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування»Цьогоріч у лютому Рівненське обласне відділення УБА(РОВ УБА) завдяки перемозі у конкурсі Програми «Бібліоміст» отримало грант на реалізацію проекту «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування ІІ», у рамках Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд». Впродовж трьох місяців (лютий - квітень) у співпраці з Комунальним закладом «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівненської обласної ради проводилися заходи, передбачені проектом. Мета проекту – підвищити рівень використання сільськими головами, представниками різних груп територіальних громад наявних е-послуг та інструментів електронного урядування шляхом отримання нових знань і проведення потужної  інформаційній кампанії про їх переваги.

В ході реалізації проекту було проведено низку тренінгів для голів сільських рад Володимирецького, Дубровицького, Радивилівського районів з питань опанування механізмів електронного урядування, надання адміністративних послуг у новому форматі для ефективного спілкування з громадою, що дозволить оперативніше вирішувати життєво важливі питання мешканців краю. Для підприємців малого та середнього бізнесу вищезазначених районів проведено навчання з освоєння та використання цифрового підпису та подачі електронної податкової звітності за участю спеціалістів територіальних органів Міндоходів.  Крім підприємців, до участі в них запрошувались бібліотекарі сільських комп’ютеризованих бібліотек, які зможуть в подальшому консультувати односельців щодо здачі податкової звітності з цифровим підписом. Навчання проходило на базі сучасно оснащених центральних районних бібліотек. Всього було проведено 9 тренінгів в яких взяли участь близько 100 осіб.
Ефективним діалогом органів влади з мешканцями області є інтерактивні конференції з питань соціального захисту людей з фізичними обмеженнями, які щоквартально проводяться на базі Рівненської ОУНБ. У березні на запитання інвалідів в онлайн режимі відповідали провідні спеціалісти Державної податкової інспекції у м. Рівне, Департаменту соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації, медико-соціальної експертної комісії, Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області. Компетентні відповіді отримано на 43 запитання, які надійшли на сайт обласного інтерактивного форуму( 1forum.rv.ua). За цим посиланням  можна переглянути відеозапис конференції.
Проект супроводжувала потужна інформаційна кампанія, покликана популяризувати ідею електронного урядування в області, як одного і з засобів досягнення реальної демократії. Виготовлено 2 відеоролики, які розкривають можливості бібліотеки в опануванні і використанні електронних послуг адміністративного та побутового рівня. Їх демонстрація неодноразово пройшла і надалі буде проходити на місцевому телеканалі «Рівне-1».Виготовлено плакат і розповсюджено бібліотеками, сільськими і районними радами та райдержадміністраціями. Впродовж травня центральну вулицю обласного центру прикрашатиме сіті-лайт з інформацією відповідної тематики. В регіональних тижневиках надруковані оголошення та публікації про електронні послуги, які обласна книгозбірня готова надавати користувачам. В районній періодиці опубліковані статті за результатами проведених тренінгів для сільських голів та підприємців.
Хід реалізації проекту активно висвітлювався на сайтах обласної та районних рад, бібліотек, їх акаунтах в соціальних мережах, інтернет-виданнях.
Інформація про навчання сільських голів представлена на сайтах: Національного центру електронного урядування (http://nc.gov.ua/news/index.php?ID=1194); Державного агенства з питань науки, інновацій та інформатизації України (http://dknii.gov.ua/?q=node/1916; «Урядовому порталі» (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247098388&cat_id=244277212); Порталі управління знаннями (http://egov.inf.ua/Lists/List4/AllItems.aspx ).
В цілому хід реалізації  проекту відображено в 34 інтернет-джерелах.
Проект завершився. Підсумовуючи здійснену роботу, слід підкреслити ті дивіденди, які отримав кожен з його організаторів.
§ РОВ УБА: Досягнуто співпраці з органами місцевого самоврядування в питаннях розвитку електронної демократії;
§ продемонстрована готовність громадського сектора брати участь у розвитку електронної демократії;
§ налагоджено зв’язки із зацікавленими громадськими організаціями в поширенні електронного урядування;
§ набуто досвіду:
o   в організації співпраці з органами місцевої влади щодо утвердження електронного урядування;
o   в підготовці і проведенні навчання освоєнню механізмів надання адміністративних, неадміністративних послуг та їх використання;
o   налагодженні інтерактивного спілкування органів влади з територіальними громадами;
o   проведенні потужної інформаційної кампанії із застосуванням комплексу каналів поширення інформації.
Рівненська ОУНБ, ЦРБ: крім вищезазначеного,
§  виступили навчальними центрами з освоєння електронних послуг та надання доступу мешканцям громади для їх використання;
§ взяли на себе функцію висвітлення впровадження електронного урядування в державі, інформування мешканців краю щодо появи нових електронних сервісів;
§ розвивають бібліотечні електронні послуги: електронні доставка документів та розсилка інформації, віртуальна довідка, дистанційне вивчення іноземних мов за спеціальними програмами і привчають користувачів їх застосовувати;
Органи влади:
§ відкрили для себе бібліотеку як провідника у сфері поширення електронних послуг;
§ оцінили ресурси сучасних публічних бібліотек, цифрову грамотність бібліотекарів, уміння працювати з сучасними технологіями і бажання навчати цьому користувачів;
§ використовують бібліотеку як комунікаційний канал у спілкуванні з місцевою громадою.
Розвиток електронного урядування в Україні дозволить досягти європейських стандартів якості електронних послуг, зробить роботу влади більш прозорою та публічною, а процес отримання адміністративних послуг – більш зручним для громадян. Бібліотеки покликані цьому всебічно сприяти .
 
Світлана Ступницька,
 координатор проекту
 «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування»,
 член РОВ УБА.