Unlimited Web HostingFree Drupal ThemesDeposit PokerFree Drupal Themes

Створення першої української дейзі-бібліотеки для людей з порушенням зору

IMG (1).jpg
IMG_1523.jpg

Створення першої української дейзі-бібліотеки для людей з порушенням зору22 жовтня 2014 р. Рівненське обласне відділення УБА спільно з Рівненською обласною універсальною науковою  бібліотекою, Рівненським обласним осередком ВМГО «Генерація успішної дії», Ресурсним центром освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка» та Українською спілкою інвалідів провели Міжнародний науково-практичний семінар на тему: «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з порушеннями зору: перша українська дейзі-бібліотека».

Даний семінар відбувся завдяки започаткованому Міністерством культури України проекту «Взаєморозуміння», мета якого створити першу в Україні аудіобібліотеку навчальної та художньої літератури у форматі «дейзі». А це в свою чергу не лише суттєво полегшить  навчання дітям та молоді з порушенням зору у загальноосвітніх навчальних закладах, ВНЗ, не лише дозволить читати художні аудіокниги та покращити навігацію по них, але й дозволить оптимально вирішити проблемне питання забезпечення підручниками учнів і студентів з вадами зору.
Семінар зібрав слухачів з відділів обслуговування центральних районних та міських бібліотек області, бібліотечних працівників вищих навчальних закладів, представників міського та обласного управління освіти, Клеванської спеціалізованої школи, членів громадських організацій, що опікуються інвалідами по зору та багатьох небайдужих до цієї справи людей. Під час заходу слухачі мали можливість дізнатися від організаторів семінару про книжковий аудіоформат «дейзі», його очевидні переваги, технічне і програмне забезпеченням для виготовлення дейзі-книг, напрацювання у ділянці створення першої української дейзі-бібліотеки, унікальними досягненнями у сфері адаптації мультиплікаційних та художніх фільмів для незрячих глядачів.
В рамках семінару відбулося представлення першої в Україні художньої аудіокниги в дейзі-форматі із захищеними авторськими правами рівненської поетеси Вікторії Самчук «Тобі емоції справжні», створеної спеціалістом Інтернет-центру «Окуляр» Петром Поліщуком. По завершенню заходу авторка подарувала по примірнику друкованого та аудіовидання в центральні бібліотеки області.
Оксана Потимко, виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів» («УСІ»), закликала усіх присутніх створити резерв начитаних книг для подальшого його перетворення у формат «дейзі» визначеною групою фахівців. Пані Оксана продемонструвала методику начитування книг, а ще головніше передала усім присутнім необхідне програмне забезпечення. Також О. Потимко передала у фонд обласної бібліотеки перший в Україні фільм з тифлокоментарем «Щоденник пам’яті».
Крім того, було повідомлено, що ті, хто бажає скористатися аудіокнигами в дейзі-форматі на шведській, німецькій, польській мовах може звернутися до публічної бібліотеки м. Хапаранда (Швеція) за електронною адресою: .
Семінар, який відбувся в Рівному є першим з серії семінарів, які також пройдуть у таких містах, як Мукачеве, Хуст, Херсон. Учасники проекту наголосили, що мають намір до грудня 2015 року виготовити 2000 позицій аудіокниг у форматі «дейзі», зосереджуючи увагу саме на україномовній та навчальній літературі.
На завершення семінару керівник секції УБА «Бібліотечні послуги людям з обмеженими фізичними можливостями», директор Рівненської ОУНБ Валентина Ярощук подякувала організаторам та гостям семінару та наголосила, що головна книгозбірня області працює в напряму соціальної роботи понад 10 років і має досвід зі створення аудіофайлів для людей з порушенням зору та аудіокниги. Своїм користувачам бібліотека пропонує понад 1000 примірників аудіокниг навчального, художнього та дозвіллєвого змісту.
Для тих, хто виявить бажання долучитися до зачитування текстів підручних чи художніх творів, можна звернутися до координатора проекту «Взаєморозуміння» на Рівненщині Петра Поліщука за телефоном: (067)1442766.
 

Пам'ятка для слухачів семінару